Signeren bij Standaard Boekhandel

Gastvrije ontvangst in een wereld van licht en boeken

Openboekdagen bij Standaard Boekhandel. In de namiddag van zaterdag 27 oktober en de late voormiddag van zondag 28 oktober, gingen we signeren in vestigingen van Leuven en Oostkamp. Leuke babbels, af en toe een boek verkopen, en... sympathieke, gedreven zaakvoerders.

Als debutant heb je geen rijen enthousiaste lezers, die ongeduldig met hun boek komen aanschuiven. Klanten bekijken ons vluchtig in het voorbijgaan, op weg naar de uitgang, de kassa, of dat ene boek dat ze nog niet vonden, zelden het onze. Dus pijnigen we voortdurend onze hersens, op zoek naar manieren om de aandacht te trekken.

'Jouw idee gisteren,weet je nog?' vraag ik, terwijl ik het koffertje met promotiemateriaal openrits. 'Ah, de reviews,' glundert Kurt, terwijl ik de prints tevoorschijn haal. Ik schud de opgevouwen sliert A4'tjes los en zoek plakband om ze aan ons tafeltje vast te kleven.

'Euh... dat doen we misschien toch beter niet,' zegt Kurt, en met een snelle blik door de winkel grist hij de in vette letters afgedrukte lezersreviews uit mijn handen. 'Wat nu?' vraag ik verbouwereerd. 'Je hebt er overal "Op Bol.com" boven geschreven, jij lomperik. Wil je dan persé de mensen van de Standaard boos maken?'

Ik berg de reviews wijselijk terug op in het koffertje. Maar ik kan er wel om lachen. 'Ja zeg, ik heb die dingen gemaakt om zeven uur vanmorgen.' Ik grinnik. 'In geen tijd, want een uur later zegden ze op het journaal dat het nog altijd zeven uur was. De zomertijd vergeten!' Kurt proest het uit. Een dame kijkt op van haar boek. 'Chocolaatje, mevrouw?' vraag ik vriendelijk.