Jouw leeservaring hier op de website? Graag! Je kan ze opsturen via het contactformulier onderaan de pagina. Dank je wel!


Beste Erik,

sta me toe even ongevraagd binnen te vallen. Ik had het genoegen (of zou ik moeten zeggen het ongenoegen) om je boek BelastingsAANSLAG toevallig onder ogen te krijgen en te lezen. Een prachtig geschreven boek dat leest als een trein (temeer omdat er voor mij mooie beschrijvingen zijn van dingen die ik allemaal ken dito Gebouw RB Mechelen, Tech School Lum St Truiden, enz enz. Het lijkt of je er op het moment dat je het leest echt staat.  Ik nam het op één dag door omdat het zo intrigerend is om het einde te kennen. Het sleept je mee maar  ...

... het is erg genoeg een waanzin verhaal (waarvan je denkt dit is een triller en het is fantasie). Hoe ons overheidssysteem werkt ... je gelooft het niet maar de reactie van het nawoord van de betrokkenen spreekt boekdelen en is in mijn ogen nog zeer zwak geformuleerd. Ik kan er van mee spreken in VEEL voorbeelden (zo bewijsbaar) ... de overheid (en dan zeg ik de ambtenarij tot de hoogste toe) leggen de wetgeving naast zich neer en worden daar NOOIT op aangesproken of op afgerekend. cfr David tegen

Golliat nietwaar. Zo heb ik een geding lopende tegen de overheid ingeleid in 2014 en het komt voor ... zeggen en schrijven in 2028. Van een rechtsysteem gesproken nietwaar. Tegen dan ben ik waarschijnlijk gecremeerd.

Groeten

Hans   

30/10/23 - Hans via het contactformulier

Beste familie Daeseman,

Vol belangstelling heb ik uw boek gelezen. Ik dacht dat ze alleen in Nederland zo corrupt waren (Toeslagenschandaal), waardoor duizenden mensen in een soortgelijke situatie zijn beland als u en uw gezin. Ook hier kregen mensen onterecht hoge belastingen opgelegd, die ze nota bene in 1x moesten terugbetalen. Velen raakten alles kwijt, hun huis, en daardoor soms zelfs hun kinderen. (...) Ik wens  jullie veel kracht toe, en hoop oprecht dat degenen die dit hebben veroorzaakt direct uit hun ambt gezet worden.

Veel liefs en warmte.

21/9/22 - Senna via jodaeseman.be

Ik heb het boek een tijdje geleden gelezen. Het is niet hallucinant, het is crapuleus! En het is illustratief voor alle duistere holen waarin de fiscus/overheid zich kronkelt en oneerlijk is tegenover de burgers. Zou men op het departement financiën wat meer goodwill proberen los te weken, zouden ze meer geld binnenhalen in plaats van de repressieve politiek die er nu heerst.

Iedere boekhouder zou dit boek bij een belastingcontrole moeten op tafel leggen, als een soort van oerzonde.

Veel courage!

4/5/22 - Karl via erikraeven.be

Goedemorgen,

Als boekhouder spijt het mij dat ik dit boek gisteren nog maar heb gelezen. Het stond sinds kerst in mijn boekenkast… Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik het gisteren in 1 ruk heb uitgelezen. Beangstigend verhaal. Zeker voor iemand die ervaring heeft in de fiscaliteit.

Aan Johan wil ik mijn respect tonen voor de (mentale) weerbaarheid die hij getoond heeft, alsook zijn familie. Keep fighting. Te vaak heeft de kleine Vlaming geen stem, en zijn we onmachtig. Ik kan tientallen voorbeelden geven van oneerlijke fiscaliteit, echter slaapt de overheid gewoon lekker verder. Ooit had ik de kans aan de slag te gaan in Brussel bij de FOD, wat ben ik blij dat ik dit niet gedaan en in de privé van start ben gegaan.

Echter, als ik lees wat voor incompetente mensen er werken, dan konden ze misschien iemand als ik gebruiken om het niveau wat op te krikken. Aangezien bijna niemand meer uit mijn sector voor de overheid wil werken, dat gevoel heb ik toch, vrees ik dat de FOD Fin. er enkel maar op achteruit zal gaan.

Daarom wil ook Erik bedanken om dit boek te schrijven. En om de complexiteit, het kluwen en de archaïsche werking van de fiscaliteit aan de kaak te stellen. De uitspraak van Geert Noels vat het daarom perfect samen.

Johan, een ferme schadevergoeding zou zeker op zijn plaats zijn, ook al maakt het de 10 jaar miserie niet ongedaan. Ik duim alvast mee.

P.S.: Vanaf nu zal ik het boek aanraden aan iedereen die ik ken. En zeker en vast de collega’s en vrienden die werkzaam zijn in mijn sector. Dat is het minste wat ik kan doen.

31/10/2021 - Björn via jodaeseman.be

Beste,

Ik ben onderste boven geslagen door uw boek. Ik geloof elk woord en begrijp volkomen wat jullie hebben doorgemaakt. Wat als dit niet gebeurd was, dan had je uitvinding van deze energiezuinige motor recht van bestaan. Een knappe kop en handige selfmade man word gewoon gedumpt. Je hoeft mij niet te antwoorden, ik doe dit vooral als steunbetuiging. Mijn gedachten zijn ook bij je vrouw en zeker bij je zoon. Het laatste deel van je boek heeft mij ( Vader van 2 kinderen ), diep geraakt. Ik wens hem van hier uit alle moed en levensvreugde toe. Hopelijk kan hij in  zijn professionele carrière terugvallen op zijn verleden en er sterk uitkomen. Het gaat jullie hopelijk beter nu.

10/10/2021 - Mathieu via jodaeseman.be

Waar vakanties niet goed voor zijn. Dankje Erik Raeven voor De Belastingaanslag. Fan van je schrijfstijl… Sterk - echt gebeurd - verhaal dat je haren doet rechtkomen… Ik kijk al uit naar je volgende werk om nog eens een vakantie te plannen!

7/7/2021 - Manu via Facebook

Net de laatste pagina gelezen. Ben geen literaire goeroe, maar las vlot, voelde de emotie en was gemakkelijk terug op te pakken. Dus wat mij betreft chapeau. Wat het verhaal betreft, ik ben er serieus niet goed van. Ik heb tijdens mijn echtscheiding in 2013 ook gemerkt dat het recht vaak krom was en heb maanden gehad dat ik niet wist hoe ik het allemaal moest betalen, maar dat verbleekt bij wat Jo, Mona en Yochen hebben meegemaakt. Ik ken ze niet, misschien een beetje via het boek, maar ik hoop dat ze toch de draad terug kunnen oppakken.

20/5/21 - Edward via LinkedIn

"De belastingaanslag" is knap geschreven! Bij het lezen voel je je verontwaardiging aan en blijft de spanning als lezer wil je zo snel mogelijk naar de volgende bladzijde, in de hoop dat de ontknoping er eindelijk komt! Kortom een thriller van de bovenste plank en dat  in een juridisch en fiscaal milieu  zonder vervelende en onbegrijpbare wetteksten en daarenboven een waar gebeurd verhaal. Bravo!

4/4/21 - Theo via erikraeven.be

Een verhaal om kippenvel van te krijgen. Senator Bert Anciaux vertolkt zeer goed op het einde van het boek wat een rechtsstaat moet zijn en het hier niet is. Maar ook een welgemeende proficiat aan de schrijver die het beschamende verhaal naar buiten bracht op een overzichtelijke en begrijpbare manier. Tenslotte "hoed af" voor de slachtoffers die hun hoofd erbij hielden en nooit opgaven. Het boek zou een mooi scenario zijn voor de filmregisseur Stijn CONINCKX of de Gebroeders DARDENNE of COSTA- GAVROS, het zou de Belgische versie kunnen worden van HET PROCES, het verfilmde boek van KAFKA in regie van Orson Welles. Of het fabeltje van La Fontaine "Les animaux malades de la Peste" waarin de formule voorkomt: "Ils ne mouraient pas tous mais tous étaient frappés", alsook: "Selon que vous êtes puissant ou misérable, les jugements de la cour vous rendront blanc ou noir!"

4/4/2021 - Theo via jodaeseman.be

Ik had niet echt veel tijd, maar toch heb ik het boek op twee dagen uitgelezen. Het was heel moeilijk om het weg te leggen. Onthutsend verhaal. Meesterlijk verhalend beschreven, tot in duizend kleine details. Nu wachten op de verfilming!

Respect Jo en Erik, voor dit werkstuk!

29/03/2021 - Wim Van den Eynde (journalist VRT) via mail

Boek net uit. Goed geschreven, spijtig dat het mensen echt overkomen is. Het kwam alvast stevig binnen. Veel succes nog verder. Mvg Jo

06/03/2021 - Jo via Messenger

Beste,

Ik heb het boek op 2 dagen uitgelezen. Vol afschuw en verbijstering. Chapeau hoe sterk je bent en ik hoop dat je uit deze cirkel mag raken en de schuldigen gestraft worden. Waar ik ook op hoop is een verfilming van dit boek, de massa moet kunnen bereikt worden, dit moet echt zo publiekelijk worden dat iedereen erover praat, de schandvlek van België.

Ik wou dat ik meer kon betekenen voor je als deze woorden. Veel sterkte voor jou en je familie. Ik leef met jullie mee.

04/02/2021 - Ann via jodaeseman.be

Ik sluit mij aan bij de lovende woorden van de vele lezers over het boek de belastingaanslag. Ik denk dat verschillende lezers ook al ervaren hebben hoe machteloos ze zijn t.o.v.fiscus. Vaak is men afhankelijk van de willekeur van een ambtenaar.

01/02/2021 - Guy via de contactpagina

Gruwelijk waargebeurd verhaal, fantastisch geschreven, op 24u uitgelezen!!!!!!

Dit moet iedereen lezen, zo ben je gewaarschuwd!!!!!!

30/01/2021 - Inge op StandaardBoekhandel.be

Geachte Jo, ik heb je boek in een adem uitgelezen. Onvoorstelbaar! Bewonderenswaardig hoe jij dit samen met je gezin kon volhouden. De Waalse mentaliteit kennende, ik ben zelf half Waal half Vlaming, kan ik mij daarin wel inleven, als je niet tot het kruim behoort is het dikwijls vechten tegen de bierkaai. In ieder geval een welgemeende dikke proficiat. Het ga jullie goed. René

28/12/20 - René via de contactpagina

Angstaanjagend waargebeurd verhaal..., een boek dat je op 24u uitleest. Knap gedaan!!!

01/12/2020 - Inge via LinkedIn

Ik heb het boek nu al een paar keer gelezen, blijft gewoon griezelig goed en blijft plakken in je hoofd, zelfs dagen nadat je het hebt weggelegd. Dit laat denk ik niemand onberoerd want voor hetzelfde geld overkomt morgen aan jou exact hetzelfde. Een aanrader voor iedereen. Het is aangrijpend, spannend en leest als een trein. Graag een vervolg waarin dhr. Daeseman op ware "John Wick" stijl revanche neemt op de belastingen! Met verfilming!

30/11/2020 - Jeroen op Facebook

Ik lees alleen tijdens de vakantie, dus ik lees zelden een boek. Toch dit boek gekocht met het goede voornemen om elke dag een twintigtal bladzijden te lezen. Dus ik zou er 2 weken over doen, dacht ik. Niet te doen, na 5 dagen was hij al uit. De vijfde dag heb ik in één ruk de laatste 140 bladzijden gelezen. Stoppen was geen optie.

Tijdens het lezen schoten verschillende gevoelens door mijn hoofd, ongeloof, verbijstering, opwinding en kwaadheid voor zoveel onrecht.

Dit boek zou moeten vertaald worden naar het Frans en verplichte leesvoer worden voor alle ambtenaren van de belastingdiensten.

30/11/20 - Yves op Facebook

Ik heb uw boek gelezen afgelopen weekend, echt waar waouw!!!!

16/11/2020 - Dieter  via de contactpagina

Zojuist de laatste bladzijden van je boek gelezen. Heb het in 4 keer uitgelezen. Het leest als een trein , zo vlot, prachtig geschreven, een echte thriller. Spijtig genoeg is dit echt gebeurd. Ben er helemaal ondersteboven van. Hoe verschrikkelijk is dat niet als je leven zo lang zo beheerst wordt door stress, wanhoop, verdriet... 

10/11/2020 - Trui via Whatsapp

Net de BelastingAANSLAG uitgelezen. In één ruk. Ik zal enkele dagen nodig hebben om te bekomen van dit onwaarschijnlijk, ware (!) verhaal dat me omver geblazen heeft. Daar kom ik nog op terug. Maar Erik, laat me je ondertussen feliciteren met die grootse prestatie die je geleverd hebt. Schitterend geschreven! Waanzinnig goed verteld. Oprechte bewondering voor dit werk.

Kopen, mensen!!!! Want je zal versteld staan van dit boek.

6/11/2020 - Clara Vanuytven (auteur) op Facebook