Het Grootste Ondenkbare

Raeven & Impens zetten met het vervolg op Het Laatste Verbond opnieuw een verhaal neer dat zich afspeelt op de grenzen van de werkelijkheid. De twee verplaatsen het heden naar 2026, waar klimaatproblemen en een falende economie voor chaos zorgen. Een consortium van hyperrijke families en hun wijd vertakte aanhang maakt van de ontreddering gebruik voor het realiseren van een globale machtsovername. De New World Order installeert een wereldraad en dicteert een theocratie, met de belofte een subliem en onweerlegbaar bewijs voor het bestaan van God te leveren. Tegen dit decor zetten de pengenoten personages neer die niet alleen worstelen met zichzelf en hun gevoelens voor elkaar, maar bovendien meegezogen worden in een stroom van gebeurtenissen die naar een waanzinnige apotheose voert. Raeven schreef het boek in de tegenwoordige tijd, je leest dus niet iets dat eerder gebeurde, neen, het gebeurt nú, terwijl je het leest, in hoog tempo en met wervelende, meeslepende actiescènes.

 

Naast nieuwe namen en gezichten zien we oude bekenden terug uit Het Laatste Verbond, zo herkennen we onder meer Sanne en Verdun. Het Grootste Ondenkbare is het spannende tweede deel dat verrast en ontroert, maar waarin ook de humor niet ontbreekt.

Onze nieuwe telg verschijnt in het voorjaar van ’23, vertelden we jou in de mail. Eigenlijk zetten Kurt en ik daarmee een grote bek op, we verkopen de huid van de beer voor het beest geschoten is. Op het moment dat jij deze tekst leest heeft Houtekiet Het Grootste Ondenkbare nog niet onder ogen gekregen. De top van de uitgeverij gaf ons wel al hun vertrouwen. ‘Wij geloven in jullie,’ luidt het. En dat voelt verdomd goed. Het feit dat Het Laatste Verbond bijna vier jaar lang overal verkrijgbaar was is een blijk van dat vertrouwen. Wij hebben toen voor hen gekozen en vandaag kiezen zij nog steeds voor ons.

Maar ook een gevestigde uitgeverij als Houtekiet kreeg klappen door corona, en er drijven nog meer donderkoppen naar binnen. Ontlezing, dalende verkoopcijfers, hoge papierprijzen en het verval van de prestigieuze Boekenbeurs. Bovendien kampte het boek nooit eerder met zoveel concurrerende media. Dat alles leidt voor ons tot één zekerheid: de nieuwe Raeven & Impens blijft onzeker tot de drukpers ermee klaar is.

Toch maken we ons sterk dat het er komt. We kozen bewust voor een leesbeleving die opschuift richting het medium film, maar dan eentje die je kijkt vanuit de hoofden van de personages. De veelgeprezen Britse auteur Alan Moore noemt zowel het schrijven van een verhaal in de tegenwoordige tijd als het wisselen van de personages van waaruit je als lezer het avontuur beleeft, voorbeelden van ‘progressive writing’, vernieuwend schrijven. Een compliment van een van de grootsten en meteen een stevige stimulans om door te gaan. Thanks, brother.

 

Een maand of tien moeten we nog wachten op Het Grootste Ondenkbare. Maar voor het zover is kan en zal er nog vanalles gebeuren. Daar willen we jou – onze gewaardeerde ambassadeur – deelgenoot van maken. Niet alleen van de plezante momenten, dat zou betekenen dat we je niet serieus nemen. We gaan ook de teleurstellingen met jou delen, de knagende twijfel, het nagelbijten. Geen tandpastareclame, maar de werkelijkheid, vanuit het hart van de Raeven & Impens fabriek. Wat krijg je zoal te zien?

 

De reacties van de proeflezers (die zijn nu aan het lezen), onze plannen voor de toekomst (nadat we ze hebben voorgelegd aan de uitgeverij), de beoordeling door de uitgeverij (mag onze titel blijven, moeten wij schrappen of … schrappen zij het hele boek?), de primeur van het kaftontwerp, de definitieve flaptekst, de exacte verschijningsdatum, de meevallers en ja, ook de tegenslagen, jullie eigen grappige of scherpzinnige reacties die in onze inbox landen, waar en wanneer we signeren en natuurlijk het orgelpunt, de climax, de kers op de taart … (paukenslagen, hoorngeschal) … de launch!

Helemaal aan het eind vergeten we virtueel, zien we af van afstand en komen we altegader op het grote feest. Want de lancering van Het Grootste Ondenkbare vieren we écht samen, met elkaar en met schuim in de glazen.

 

In het kader hieronder lees je hoe je ons als ambassadeur kunt helpen en je maakt kans om er nog iets aan te verdienen ook. Een zeldzame gulheid die je niet mag missen. Ciao, tot de volgende diplomatieke post, tot de aanvang van het avontuur.

 Met warme groeten,

 

Raeven & Impens