De belastingAANSLAG

Als de overheid je vijand wordt


Ik had niet echt veel tijd, maar toch heb ik het boek op twee dagen uitgelezen. Het was heel moeilijk om het weg te leggen. Onthutsend verhaal. Meesterlijk verhalend beschreven, tot in duizend kleine details. Nu wachten op de verfilming!

Respect Jo en Erik, voor dit werkstuk!

Wim Van den Eynde (journalist VRT)

 Lees hier meer leesreacties.


De belastingAANSLAG is verkrijgbaar in de boekhandel.

Belangstelling voor een gesigneerd exemplaar? Stuur een berichtje via de contactpagina.


Op 22 oktober 2020 verscheen De belastingAANSLAG, verhalende non-fictie over een Vlaams gezin in Wallonië dat een verkeerde belastingaanslag krijgt. Hoewel... Verkeerd? De belasting zeker, maar na verloop van tijd kan je er niet meer naast kijken dat de aanslag doel trof.

Je wordt meegesleept in de snel veranderende leefwereld van Jo Daeseman en zijn gezin. Van nabij ben je getuige van zijn gevecht tegen een overheid die ik als schrijver van hun verhaal hoegenaamd niet kan - en niet wil - zien als mijn of onze overheid. Het boek is een aanklacht, een wanhoopskreet, maar het is vooral een waarschuwing. Jo wil dat je achter de decors kijkt, achter de maskerade. Hij wil dat je de waarheid ziet.

Uitgegeven bij het herboren Kritak van André Van Halewyck, waar het nog steeds op de website wordt aangeboden.

Geef iemand de macht de leugen

tot waarheid te verheffen

en de waarheid houdt op te bestaan

Het boek overspant de tien jaar durende beproeving van het gezin. Tot hun ontsteltenis blijkt het verhoopte einde alleen maar de aftelling tot de volgende bombrief. Jo ging opnieuw het gevecht aan en sleepte zijn judas voor het gerecht, deze keer bijgestaan door topadvocaat Michel Maus. Op 15 maart 2021 zou de rechter zich opnieuw over de zaak buigen, maar nog voor dat gebeurde gooide de fiscus de handdoek in de ring. Ze verklaart de belasting als ongegrond en zal ze niet meer opeisen. Een donderslag bij heldere hemel, en voor de fiscus de enige uitweg om de deksels op de beerputten van de afgelopen tien jaar te laten.

Vandaag is Jo Daeseman niet langer iemand die beweert onschuldig te zijn in een belastingzaak. De fiscus geeft toe dat ze tien jaar van het gezin hebben verwoest op basis van een vergissing. Jo en zijn gezin waren altijd al vrij van schuld, maar vandaag moeten ook de hardnekkigste twijfelaars het hoofd buigen. Dit is een verhaal voor klokkenluiders, voor de media die opstaan en 'nee!' roepen. Dit kan niet en mag niet meer gebeuren. Jo en Mona eisen een schadevergoeding, hoe dat verloopt lees je in 'Schouder aan schouder'.