De belastingAANSLAG

Als de overheid je vijand wordt

Op 22 oktober verscheen De belastingAANSLAG, verhalende non-fictie over een Vlaams gezin in Wallonië dat een verkeerde belastingaanslag krijgt. Hoewel... Verkeerd? De belasting zeker, maar na verloop van tijd kan je er niet meer naast kijken dat de aanslag doel trof.

Je wordt meegesleept in de snel veranderende leefwereld van Jo Daeseman en zijn gezin. Van nabij ben je getuige van zijn gevecht tegen een overheid die ik als schrijver van hun verhaal hoegenaamd niet kan - en niet wil - zien als mijn of onze overheid. Het boek is een aanklacht, een wanhoopskreet, maar het is vooral een waarschuwing. Jo wil dat je achter de decors kijkt, achter de maskerade. Hij wil dat je de waarheid ziet.

Uitgegeven bij het herboren Kritak van André Van Halewyck.

Een 'levend' boek

Het boek overspant de tien jaar durende beproeving van het gezin. Tot hun ontsteltenis blijkt het verhoopte einde alleen maar de aftelling tot de volgende bombrief. Jo gaat opnieuw het gevecht aan en sleept zijn judas voor het gerecht, deze keer bijgestaan door de allerbeste advocaten van het land. Op 15 maart 2021 buigt de rechter zich opnieuw over de zaak. Wij nemen jou mee naar de rechtzaal.

Jo nodigt je uit om het spannende verdere verloop van De belastingAANSLAG te volgen op jodaeseman.be. Hij biedt er ook documenten gerelateerd aan de zaak aan die je vrij kan inkijken. Je kan er zijn posts lezen en je mening ventileren.


Verneem hier hoe de lezer over het boek denkt.


Geef iemand de macht de leugen

tot waarheid te verheffen

en de waarheid houdt op te bestaan

Ik ben eigenlijk vergeten op welke dag het precies was, maar ergens vooraan in 2018 vroeg Jo me het boek te schrijven. Ik kende het verhaal, wist wat het met hem en zijn gezin had gedaan. Nee, wat het met zijn gezin dééd, want het was nog volop aan de gang. Ik was getuige geweest van zijn hoop die keer op keer werd stukgeslagen en had de verslagenheid gezien die soms zijn schouders kromde.

 

Ik overwoog om het te weigeren. Ik had zo mijn eigen problemen in die periode en vroeg mij af of ik het wel aankon. Jo, op zijn beurt, nam zich voor een andere schrijver te zoeken als ik het niet deed, en zo creëerden we allebei de illusie van een vrije keuze. Natuurlijk zegde ik toe en een paar maanden later begonnen we eraan.

 

Ik bleek het verhaal helemaal niet te kennen, voor geen meter. Jo goot de miserie met emmers over mij uit en strooide met stukken van een puzzel die geen normaal denkend mens kan bedenken. Ongeloof, verwarring, verontwaardiging, afschuw. Hoe vaak heb ik boven dat klavier niet zitten bleiten, verdomme. Omdat het hén overkwam, ja natuurlijk, maar ook gewoon omdat het kon, omdat het echt gebeurde.

 

Nochtans is De belastingAANSLAG geen snotterboek. Het is vooral een boek van vechtlust, van volharding en positief denken. Van een gezin dat in hun liefde voor elkaar de kracht vindt om telkens weer overeind te krabbelen. Het is het verhaal van David en Goliath, van mensen die zichzelf overstijgen omdat ze weigeren het onrecht te accepteren.

 

Soit. We werkten er ruim een jaar aan en toen we het André Van Halewyck lieten lezen hadden we er een uitgever voor. Weet u, ik herlas het boek kort na elkaar twee keer, de obligate speurtocht naar foutjes. Het kon dus nog nauwelijks een verrassing zijn, niettemin stompte het me beide keren weer keihard in de maag. Het is goed geschreven, zeggen de lezers. Ik hoop echter dat ik iets goedgeschreven heb, dat Jo en ik een grote steen in de rivier hebben gelegd. Ik hoop echt dat dàt geen illusie is.

 

Erik Raeven